Εκτυπωτές αντικαθιστούν το μελάνι με… νερό!

Κινέζοι επιστήμονες έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης του πλανήτη και του φαινομένου του θερμοκηπίου που προέρχεται από την αλόγιστη χρήση χαρτιού και την αποψίλωση των δασών.

Οι τυπωμένες με τη νέα μέθοδο σελίδες φαίνονται καθαρά για αρκετές ώρες, αλλά μέσα σε μια ημέρα το πολύ έχουν ξεθωριάσει τελείως και τα κενά χαρτιά μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές. Η λογική της εφεύρεσης στηρίχτηκε σε διεθνείς στατιστικές, σύμφωνα με τις οποίες περίπου το 40% των εκτυπώσεων στους χώρους εργασίας καταλήγουν αυθημερόν στο καλάθι των αχρήστων.

Η ομάδα στο πανεπιστήμιο Jilin δημιούργησε το χαρτί με ειδικές βαφές που παραμένουν αόρατες μέχρι να εκτεθούν σε υγρασία. Με άλλα λόγια, δημιούργησαν ένα νέο σύστημα εκτύπωσης χρησιμοποιώντας νερό αντί για μελάνι σε ένα ειδικό χαρτί που αλλάζει χρώμα όταν βρέχεται!

Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά έως και 50 φορές αφού οι λέξεις μπορούν να διαγραφούν πλήρως!

Είναι φανερό ότι ο εν λόγω εκτυπωτής έχει νόημα να χρησιμοποιείται μόνο αν κανείς δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει μόνιμα αυτό που τυπώνει, αλλά, από την άλλη, ο χρήστης μπορεί να κάνει μεγάλη οικονομία σε μελάνι και χαρτιά εκτύπωσης (ενώ βοηθά και το περιβάλλον).

Για όλα αυτά δεν χρειάζεται κάποιος ειδικός εξοπλισμός. Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν κανονικό εκτυπωτή και απλά αντικατέστησε το μελάνι με νερό. Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τέσσερα διαφορετικά χρώματα και οι εκτυπώσεις μπορούν να αντέξουν μέχρι 22 ώρες.

Για το μέλλον οι επιστήμονες σκοπεύουν να βελτιώσουν την τεχνική και αφού ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες δοκιμές τοξικότητας θα διατεθεί στην αγορά αποτελώντας μέχρι και το 1% του κόστους των εκτυπώσεων από μελάνι ανά σελίδα.

«Με επαναχρησιμοποίηση του ίδιου χαρτιού 50 φορές, το κόστος είναι μόλις το 1% περίπου των εκτυπώσεων των κανονικών εκτυπωτών. Αλλά ακόμα κι αν το ίδιο χαρτί δεν χρησιμοποιηθεί πάνω από δέκα φορές, το κόστος είναι περίπου το ένα δέκατο έβδομο της συμβατικής εκτύπωσης» εξηγεί ο κ. Ξιάο-Αν Ζανγκ. καθηγητής Χημείας του πανεπιστημίου Ζιλιίν, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».

*Με πληροφορίες από: kathimerini.gr, techgear.gr και athensvoice.gr

Spread the love